Bästa sidorna om delegering 2023

Av Hans Gustavsson |

I samband med delegering på din arbetsplats kommer ansvarig sjuksköterska undervisa dig i delegering och antagligen också visa var i din arbetsplats intranät du hittar allt utbildningsmaterial som du behöver för att klara av delegeringsutbildningen.

Det utbildningsmaterial som finns på arbetsplatser är av varierande kvalité så här listar vi ytterligare resurser du kan ta del av för att bättre och enklare kunna genomföra delegeringsutbildningen:


 #1 Bästa utbildningssida: 

Kunskapscentrum för kommunal hälso- och sjukvård (Högskolan i Dalarna)

En väl genomarbetad utbildningssida med tydliga delar och moment. Text, presentationer varvat med filmer gör att deras sida är en sida man behöver återkomma till med jämna mellanrum för att fräscha upp sina kunskaper. 
 
Kom dock alltid ihåg att varje arbetsgivare bestämmer innehåll och utformning av såväl delegeringsutbildning och hur man väljer att använda delegeringar inom ramen för deras arbetsområde. 
 

#2 Sida nr 2:

Demenscentrum (Demenscentrum)

Den sidan har varit med så länge jag kan minnas nästan och de flesta arbetsgivare inkluderar deras utbildning i samband med delegeringsförfarande.
 
Här behöver du inloggning till deras Moodle-sida med utbildningar. 
 

#3 Basala hygienrutiner:

Basala Hygienrutiner (Socialstyrelsen)

En viktig del av delegeringsutbildning är att lära ut hur man arbetar säkert utan att sprida smitta mellan vårdtagare och personal. Här får du en utmärkt genomgång av hygienrutiner som ska användas i alla omvårdnadssituationer.

Arbetskläder, smycken, handsprit, tvål och vatten med mera tas upp på varierande sätt för ökad förståelse. 

 

#4 På fjärde plats:

Medicininstruktioner (Medicininstruktioner)

Här går de igenom väldigt många olika handhavande av medicinteknisk utrustning: salvor, inhalationer och så vidare. Jag återkommer själv hit när jag behöver fräscha upp mina kunskaper. 
 
Jag misstänker att deras sida är den mest kompletta sida som finns i dagsläget.
 

#5 På femte plats

Vem får göra vad i hälso- och sjukvården? (Socialstyrelsen)

Inte en utbildningssida men väl värd att ha koll på så att man vet vad som behöver delegeras och inte.
 
Många saker du får delegeringsutbildning i är egentligen inte en arbetsuppgift man behöver delegera, utan det räcker att du kan visa att du kan genomföra den säkert, Men för att enklare kunna fördela arbetsuppgifter utifrån kompetens inom arbetsgruppen så väljer många att ändå delegera i dessa områden.
 

Hoppas detta ska vara till nytta för dig och det vore roligt att höra hur det går för just dig i din vardag. Lämna gärna en kommentar nedan så hörs vi snart igen!
2023-02-28
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.