Dags för delegeringsprov

Av Hans Gustavsson |

Du har jobbat ett tag på din arbetsplats nu och lärt dig rutinerna och träffat alla vårdtagare. Som du säkert har lagt märke till så har de flesta olika typer av sjukdomar och olika typer av behov i sin vardag. Det mesta är ganska lika. Alla behöver gå på toa, äta, sova, tvätta, städa, duscha, osv. Alla har dock olika rutiner och behov och du som personal kan hjälpa dem i de flesta situationerna.

Utöver vardagsrutiner så finns det många som har särskilda behov. Såromläggningar, ögondroppar, salvor och mediciner varierar i stort antal och utformning och kräver särskild kunskap för att kunna utföras på ett säkert sätt. Därför finns delegeringar.

Det här behöver du veta innan du genomför ditt prov:

  • Arbetsplatsens rutiner för delegering och rapportering.
  • Hur förvaras alla listor och signeringslistor?
  • Vart vänder du dig om det blir oklarheter i arbetet?
  • Vad förväntar sig sjuksköterskan av dig under ett arbetspass?
  • Hur ofta ska du förnya din delegering?
  • Hur ofta ska delegerade uppgifter genomföras och hur får du reda på det om du inte vet?
  • Vad behöver du ha med dig för att kunna utföra uppgifterna?

Utöver det så förekommer det en mängd olika rutiner runt om inom vården. Fråga din chef eller sjuksköterska vilka utbildningar och dokument du behöver ha läst igenom innan prov blir aktuellt. 

Lycka till!


Berätta gärna hur det går för dig och hur dina erfarenheter ser ut genom att kommentera inlägget här nedan :-)

2023-03-06
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.