Hur undviker man undernäring inom vården?

Av Hans Gustavsson |

Undernäring är ett allvarligt problem inom vården, särskilt bland äldre och sjuka patienter. Här är några sätt att undvika undernäring inom vården:

1. Identifiera riskfaktorer: Det är viktigt att identifiera patienter som löper risk för undernäring genom att använda screeningverktyg som till exempel MNA (Mini Nutritional Assessment). Riskfaktorer kan inkludera nedsatt aptit, viktförlust, dålig oral hälsa, sjukdomar, medicinering och funktionsnedsättningar.

2. Skapa en individuell kostplan: En individuell kostplan bör utformas för varje patient baserat på deras specifika näringsbehov och preferenser. Kostplanen bör inkludera en varierad och näringsrik kost som uppfyller patientens behov av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

3. Främja aptiten: Aptiten kan främjas genom att erbjuda patienten en trevlig och stimulerande miljö under måltiderna, erbjuda val av mat och dryck, servera måltiderna på regelbundna tider och ge patienten tillräckligt med tid att äta.

4. Erbjuda stöd vid måltider: Det kan vara nödvändigt att erbjuda stöd vid måltider för patienter som har svårt att äta på egen hand. Det kan inkludera hjälp med att tugga och svälja maten, eller att mata patienten.

5. Kontrollera vikten: Viktmonitorering är ett viktigt verktyg för att upptäcka viktförlust och följa upp effektiviteten av åtgärder som vidtas för att motverka undernäring.

6. Utbildning och rådgivning: Utbildning av både vårdpersonal och patienter om betydelsen av god nutrition och hur man kan förebygga undernäring är viktigt. Patienter och deras anhöriga bör få information om näringsrik kost, kostmodifieringar, ätstöd och eventuella hjälpmedel som kan underlätta måltiderna.

7. Utvärdera medicinering: Vissa mediciner kan ha biverkningar som påverkar aptiten och matsmältningen. Det kan vara nödvändigt att utvärdera och eventuellt justera medicineringen för att minska dessa effekter.

8. Uppföljning och övervakning: Det är viktigt att regelbundet följa upp och övervaka patienternas näringsstatus för att identifiera eventuella förändringar eller behov av justeringar i kosten. Kontinuerlig kommunikation och samarbete mellan vårdpersonal, dietister och andra vårdgivare är avgörande för att säkerställa en effektiv uppföljning.

9. Samarbete med nutritionister och dietister: Det kan vara fördelaktigt att samarbeta med nutritionister och dietister för att utforma en optimal kostplan och ge råd om kost- och näringsrelaterade frågor.

Genom att följa dessa åtgärder och regelbundet utvärdera patientens näringsstatus kan man hjälpa till att undvika undernäring inom vården.

2023-06-05
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.