Lyckas med delegering

Av Hans Gustavsson |

Vi har alla varit där. Vi har alla varit nya på jobbet och försökt ta in alla nya intryck och lära oss alla skrivna och oskrivna regler med olika resultat förstås. Men till slut blir vi vana och tillhör "det gamla gardet" som andra vänder sig till för att få stöd och råd.

Det är ofta under den perioden som man slänger in en delegering. Som om det inte vore nog med allt annat...

Delegering är en viktig del av de flesta verksamheter och det kan inte understrykas tillräckligt. Så därför är det viktigt att få med den delen också.

Delegeringen är inte något man "slänger" in utan är en del av en väl utarbetat plan för att få verksamheten att gå runt. Det finns som tur är lite tips jag tänkte dela med mig av för att du lättare ska kunna genomföra delegeringsutbildningen utan att behöva ta om provet flera gånger.

Tid

För det första så måste din arbetsgivare avsätta tillräckligt med tid för att du ska kunna läsa in dig på alla rutiner och delegeringsdokument. Du behöver använda tiden väl också, det är lätt att man skummar igenom alla sidor och tänker att det ska gå bra.

Ställ dig frågan varje gång du läser ett stycke: förstår jag detta? Om det känns liiite oklart så behöver din sjuksköterska tydliggöra momentet bättre eller så behöver du mer praktisk erfarenhet.

Inläsningsmaterial

Ofta är det en större mängd material man ska läsa in sig på. Min filosofi är att all delegeringsmaterial ska vara uppdelat på två sätt:

  1. Allmän del - den här delen ska vara allmängiltig på ALLA arbetsplatser som ingår i din arbetsgivares organisation. Man ska veta att det man lär sig gäller överallt.
  2. Specifik del - vilka särskilda rutiner gäller för denna arbetsplats endast? Tydliggör man det så vet man vad man behöver fokusera extra på.

Öva

Gör så många kunskapstester som möjligt! Ju fler desto bättre. Då får du en känsla för HUR man ställer frågorna och vilka frågor som kan förekomma på provet. Det är här delegering.se kommer in. Man kan öva hur många gånger som helst och man lär sig något nytt varje gång. Även jag faktiskt.

Öva praktiskt! Den här delen är faktiskt viktigare än alla prov du kan tänkas göra. Att använda kroppen och utföra alla moment gör att man lättare kommer ihåg alla delar och förstår varför man gör det.


Känner du att något är oklart eller du inte känner dig redo för att genomgå provet? Berätta det för sjuksköterskan. Då kan ni hjälpas åt att se hur ni kan lösa det så att du känner dig helt trygg med att ta emot en delegering.


Lycka till!

Dela gärna med dig av dina erfarenheter genom att kommentera nedan :-)

2023-03-22
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.