Förändrat hälsotillstånd

Av Hans Gustavsson |
Checklista (genererat med hjälp av AI)

När en patient börjar må sämre är det viktigt att vara uppmärksam och agera på ett snabbt och adekvat sätt. VI tar upp förändrat hälsotillstånd i bland annat kunskapstestet "Snabbgenomgång".

Här är fem saker att vara uppmärksam på:

1. Förändringar i vitala tecken: Observera om det förekommer förändringar i patientens blodtryck, puls, andningsfrekvens eller kroppstemperatur. Ovanliga eller dramatiska förändringar kan indikera att patienten har försämrats och behöver omedelbar uppmärksamhet.

2. Symptomförvärring: Var uppmärksam på om patientens symtom förvärras, exempelvis ökad smärta, andningssvårigheter, förvirring eller försämrad medvetandegrad. Detta kan vara tecken på att tillståndet försämras och kräver en omvärdering av behandlingen.

3. Försämrad allmäntillstånd: Notera om patienten uppvisar tecken på försämrat allmäntillstånd, såsom ökad trötthet, nedsatt aptit eller förändrat beteende. Dessa kan vara indikationer på att något är fel och behöver undersökas närmare.

4. Kommunikationssvårigheter: Om patienten upplever svårigheter att kommunicera eller uttrycka sig på ett tydligt sätt, kan det vara en varningssignal. Det kan indikera att patientens tillstånd har försämrats och att snabb åtgärd behövs för att bedöma och behandla eventuella komplikationer.

5. Återkommande eller intensifierade symptom: Om tidigare behandlade symptom återkommer eller förvärras trots tidigare behandling, bör detta noteras. Det kan tyda på att patienten inte svarar på den aktuella behandlingen och att en justering av behandlingsplanen eller ytterligare utredning kan vara nödvändig.

I händelse av att en patient börjar må sämre är det avgörande att informera vårdteamet, inklusive läkare eller sjuksköterska, för att få snabb och lämplig intervention. Tidig uppmärksamhet och åtgärd kan spela en avgörande roll för att förhindra allvarligare komplikationer och bidra till en snabbare återhämtning för patienten.

2023-05-10
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.