Delegeringsbloggen

Lyckas med delegering

Av Hans Gustavsson | ons, 22 mar 2023 - 10:51

Vi har alla varit där. Vi har alla varit nya på jobbet och försökt ta in alla nya intryck och lära oss alla skrivna och oskrivna regler med olika resultat förstås. Men till slut blir vi vana och tillhör "det gamla gardet" som andra vänder sig till för att få stöd och råd.

Det är ofta under den perioden som man slänger in en delegering. Som om det inte vore nog med allt annat...

Delegering är en viktig del av de flesta verksamheter och det kan inte understrykas tillräckligt. Så därför är det viktigt att få med den delen också.

Delegering.se 2.0

Av Hans Gustavsson | fre, 17 mar 2023 - 16:52

Senaste 2 månaderna har vi renoverat och byggt om vår hemsida från grunden och idag kan vi fira att det mesta av jobbet är gjort! De flesta sektionerna finns kvar men har fått ett ansiktslyft. Det som är nytt är:

  • Forum - här kan man ställa frågor om man vill. VI får se hur intresset är och ser fram emot att höra av er.
  • Betygsätt sidor och kurser.
  • Nya kursformat.

Så nu kör vi på som vanligt och kan jobba på att få fram fler roliga och undervisande kunskapstester. 

Trevlig helg!

Olika typer av läkemedel

Av Hans Gustavsson | fre, 17 mar 2023 - 11:23

Det finns en mängd olika beredningsformer när det kommer till läkemedel. I de flesta fall handlar det om en vanlig hederlig tablett men även de kan se olika ut. Gemensamt för alla är att man behöver veta hur det ska ges och om det finns särskilda rutiner man behöver ta hänsyn till.

Exempelvis har många flera ögondroppar som ska administreras samtidigt. Då är det viktigt att man vet vilken man ska börja med och att man väntar minst 5 minuter mellan varje.

Vad är avvikelser?

Av Hans Gustavsson | tis, 14 mar 2023 - 15:10

När jag började jobba som sjuksköterska för många år sedan (det är faktiskt snart 30 år sedan...) så var jag nybakad från sjuksköterskeutbildningen och såg fram emot min första dag. Jag skulle sommarjobba på ett litet sjukhus på en mindre ort och jag hade valt att jobba på en geriatrisk vårdavdelning eftersom man då får möta så många olika typer av sjukdomar, inte bara "Mag/tarm" eller "bara" ortopediska besvär.

Vanliga ord i delegering

Av Hans Gustavsson | ons, 08 mar 2023 - 13:29

Delegering handlar om att utföra arbetsuppgifter som du fått delegerade till dig efter att du uppvisat att du kan dem väl och utfört ett prov med godkänt resultat. Under utbildningen, provet och framför allt efter delegeringen behöver du förstå en mängd nya ord som kanske inte känns helt bekväma eller logiska.

Här är en liten lista till att börja med:

Dags för delegeringsprov

Av Hans Gustavsson | mån, 06 mar 2023 - 12:19

Du har jobbat ett tag på din arbetsplats nu och lärt dig rutinerna och träffat alla vårdtagare. Som du säkert har lagt märke till så har de flesta olika typer av sjukdomar och olika typer av behov i sin vardag. Det mesta är ganska lika. Alla behöver gå på toa, äta, sova, tvätta, städa, duscha, osv. Alla har dock olika rutiner och behov och du som personal kan hjälpa dem i de flesta situationerna.

Bästa sidorna om delegering 2023

Av Hans Gustavsson | tis, 28 feb 2023 - 13:20

I samband med delegering på din arbetsplats kommer ansvarig sjuksköterska undervisa dig i delegering och antagligen också visa var i din arbetsplats intranät du hittar allt utbildningsmaterial som du behöver för att klara av delegeringsutbildningen.

Det utbildningsmaterial som finns på arbetsplatser är av varierande kvalité så här listar vi ytterligare resurser du kan ta del av för att bättre och enklare kunna genomföra delegeringsutbildningen: