Olika beredningsformer för läkemedel

Av Hans Gustavsson |

Det finns olika beredningsformer för läkemedel, vilka används för att tillhandahålla läkemedlet i en form som är lämplig för administration till patienten. Här är några vanliga beredningsformer:

1. Tabletter: Tabletter är fasta dosformer som innehåller en eller flera aktiva substanser. De är vanligtvis tillverkade genom att pressa eller komprimera pulver eller granulat. Tabletter kan vara av olika former, såsom runda, ovala eller rektangulära, och kan vara delbara eller enterobelagda för att kontrollera läkemedlets frisättning i kroppen.

2. Kapslar: Kapslar är hårda eller mjuka skal som innehåller den aktiva substansen i pulver- eller flytande form. De kan vara lätta att svälja och kan vara gelatinbaserade eller vegetabiliska. Kapslar används när det finns behov av att maskera smak eller lukt av läkemedlet eller när snabb frisättning eller specifik frisättningsprofil är önskvärd.

3. Flytande läkemedel: Flytande läkemedel finns i form av lösningar, suspensioner eller siraper. Lösningar är homogena blandningar av den aktiva substansen i vätska, medan suspensioner innehåller finfördelade partiklar som är jämnt fördelade i en vätska men kan sedimentera över tid. Siraper är sötade lösningar som ofta används för att göra läkemedel mer lätta att ta för patienter, särskilt barn.

4. Injektionspreparat: Injektionspreparat är avsedda att administreras genom injektion, antingen intramuskulärt (i muskeln), subkutant (under huden) eller intravenöst (i en ven). De kan vara i form av ampuller, injektionsflaskor eller färdigfyllda sprutor och innehåller oftast en klar lösning eller suspension av den aktiva substansen.

5. Salvor och krämer: Salvor och krämer används för topikal applikation, det vill säga för applicering på hudytan eller slemhinnor. De kan innehålla aktiva substanser lösta eller suspenderade i en bas, vanligtvis en fet kräm eller salva, som hjälper till att leverera läkemedlet till det avsedda området.

Det finns också andra beredningsformer som plåster, inhalatorer, ögondroppar, suppositorier och många fler, som är anpassade för specifika administrationsbehov och områden i kroppen.

Vilken beredningsform som används beror på läkemedlets egenskaper, administrationssätt, patientens behov och andra faktorer som kan påverka dess effektivitet och användarvänlighet. Det är viktigt att följa läkarens eller apotekarens anvisningar för rätt användning av respektive beredningsform.

2023-06-14
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.