Vad är Basala Hygienrutiner?

Av Hans Gustavsson |

Om man är noga med hygienen så undviker man många onödiga situationer där både vårdtagare och personal insjuknar i olika sjukdomar. Därför använder man inom vården ett arbetssätt som kallas för "Basala hygienrutiner".

Ledordet i arbetssättet är "förebygga vårdrelaterade infektioner" och handlar om hur och när man som personal desinfekterar eller tvättar sina händer. Det finns rutiner för hur ofta man ska byta arbetskläder och hur de ska vara utformade, m.m.

Vi har sammanställt de områden som omfattas av rutinerna här: 

En bra sammanfattning om hygienrutinerna hittar du också på socialstyrelsens hemsida.


Berätta gärna om dina tankar kring basala hygienrutiner genom att kommentera här nedan :-)

2023-03-07
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.