Delegering och ansvar

Av Hans Gustavsson |

Ansvar vid delegering är grundläggande för att säkerställa en smidig och framgångsrik arbetsfördelning. När vi delegerar uppgifter till andra är det viktigt att klart och tydligt definiera ansvarsområden för att undvika missförstånd och förväntningskrockar.

Som ledare är det vårt ansvar att delegera på ett balanserat sätt, ge rätt mängd ansvar till rätt person baserat på deras kompetens och förmåga. Vi bör också ge tillräckligt med stöd och resurser för att säkerställa att den delegerade uppgiften kan slutföras framgångsrikt.

De som får uppgifterna delegerade till sig bär också ett ansvar. De måste vara tydliga över vad som förväntas av dem, ta initiativ och vara ansvariga för att genomföra uppgifterna på ett korrekt och effektivt sätt. Det handlar om att vara proaktiv, kommunicera eventuella hinder eller behov av stöd och vara beredda att ta ansvar för resultatet.

Ansvar vid delegering handlar också om att följa upp och utvärdera arbetsresultatet. Som ledare är det viktigt att ge återkoppling och erkänna prestationer. Om det finns utrymme för förbättringar, är det nödvändigt att ge konstruktiv feedback och stöd för att hjälpa personen att utvecklas och växa i sina ansvarsområden.

Slutligen, ansvar vid delegering handlar om att skapa en kultur där alla känner sig ansvariga för sina roller och bidrar till att nå gemensamma mål. Genom att tydligt kommunicera ansvarsfördelningen och stärka förtroendet hos medarbetare, kan vi skapa en effektiv och välfungerande arbetsmiljö där varje individ tar ansvar för sin del i helheten.

2023-06-19
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.