Feber

Av Hans Gustavsson |
Kvinna i höstskog (genererad med hjälp av Canva AI)

Feber är en vanlig reaktion i kroppen som kan uppstå som svar på en infektion, inflammation eller andra sjukdomar. Det är en viktig del av kroppens försvarsmekanismer eftersom många patogener, såsom bakterier och virus, trivs sämre vid högre kroppstemperaturer. 

Feber indikerar ett förändrat hälsotillstånd hos vårdtagaren och behöver därför rapporteras vidare till ansvarig sjuksköterska.

Här är några viktiga punkter om feber:

  1. Definition: Feber definieras vanligtvis som en kroppstemperatur som överstiger 38°C mätt med en termometer i munnen. Feber kan vara ett tecken på att kroppen kämpar mot en infektion.
  2. Orsaker: Feber kan orsakas av olika faktorer, inklusive infektioner som förkylning och influensa, inflammatoriska sjukdomar, vaccinreaktioner, värmeutlösning (värmeslag), eller som en biverkning av vissa mediciner.
  3. Symtom: När du har feber kan du känna dig varm, svettas, ha frossa och känna dig trött eller svag. Feber kan också åtföljas av huvudvärk, muskelsmärta och förlust av aptit.
  4. Varför feber är viktigt: Feber är en naturlig reaktion på infektioner och hjälper till att öka kroppens försvar genom att aktivera immunsystemet. Den höjda temperaturen kan också göra det svårare för vissa patogener att överleva och förbättra funktionen hos vita blodkroppar som bekämpar infektioner.
  5. Behandling: I de flesta fall är feber inte farligt i sig själv utan är snarare ett tecken på en underliggande sjukdom. Målet med behandlingen är vanligtvis att lindra obehagliga symtom och främja återhämtning. Detta kan inkludera att dricka mycket vätska, vila och eventuellt använda febernedsättande mediciner som paracetamol eller ibuprofen om febern är hög eller orsakar svår obehag. Om febern orsakas av en bakteriell infektion kan antibiotika vara nödvändiga.
  6. När ska man söka läkarvård: Om febern är mycket hög, varar längre än några dagar, eller om den åtföljs av allvarliga symtom som andningssvårigheter, kraftig huvudvärk, nackstelhet eller utslag, bör du söka läkarvård. Det kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom.
  7. Förebyggande: Det bästa sättet att förebygga feber orsakad av infektioner är att följa god handhygien, inklusive regelbunden handtvätt, undvika kontakt med sjuka personer och hålla vaccinationsrutiner uppdaterade för att skydda mot vissa sjukdomar.

Det är viktigt att komma ihåg att feber är en naturlig reaktion i kroppen och vanligtvis inte farlig i sig själv. Den är oftast ett tecken på att kroppen kämpar mot en infektion eller en annan underliggande sjukdom. Om du är osäker på hur du ska hantera feber eller om den är oroväckande hög, bör du rådfråga en sjuksköterska/läkare eller annan kvalificerad vårdgivare för rådgivning och behandling.

2023-10-20
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.