Finns det bra sätt att förutsäga fallrisk inom vården?

Av Hans Gustavsson |

Ja, det finns flera bra sätt att bedöma och förutsäga fallrisk inom vården. Här är några vanliga metoder och verktyg som används:

1. Fallriskbedömningsverktyg: Det finns flera strukturerade bedömningsverktyg som används för att bedöma en persons fallrisk. Exempel på sådana verktyg inkluderar Hendrich II Fall Risk Model, Morse Fall Scale och Berg Balance Scale. Dessa verktyg tar hänsyn till faktorer som ålder, tidigare fallhistorik, kroppsstyrka och balans för att bedöma fallrisken.

2. Medicinsk och funktionsbedömning: Att bedöma en persons allmänna hälsa, medicinska tillstånd och funktionsnivå kan ge värdefull information om deras fallrisk. Faktorer som synproblem, nedsatt rörlighet, muskelsvaghet, läkemedelsbiverkningar och kognitiv nedsättning kan öka risken för fall.

3. Miljöbedömning: Utvärdering av den fysiska miljön där en person vistas, som till exempel hemmet eller vårdinrättningen, kan identifiera potentiella fallrisker. Det kan innebära att se över hinder i rummet, otillräcklig belysning, hala golv, felplacerade möbler eller andra faktorer som kan öka risken för att snubbla eller falla.

4. Gånganalys: Att observera en persons gångmönster och balans kan ge värdefull information om deras fallrisk. Det kan innefatta att observera om personen har en ostadig eller osäker gång, om de har svårt att hålla balansen eller om de har problem med att lyfta fötterna ordentligt.

5. Patientintervju: En intervju med patienten kan vara användbar för att samla in information om deras tidigare fallhistorik, eventuella rädslor eller oro kring fall samt deras egna uppfattningar om sin egen fallrisk. Dessa uppgifter kan hjälpa vårdpersonalen att få en mer komplett bild av patientens situation.

Det är viktigt att använda en kombination av dessa metoder och verktyg för att få en mer heltäckande bedömning av fallrisken. Genom att identifiera personer med hög fallrisk kan vårdpersonalen vidta förebyggande åtgärder för att minska risken och förhindra fallrelaterade skador.

2023-05-15
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.