Klysma

Av Hans Gustavsson |
Klysma

Klysma (rektal lösning) är en liten tub som innehåller vätska som ska föras in i ändtarmen. Två vanliga användningsområden för klysma är förstoppning och för att häva ett krampanfall (Epilepsi). Den verksamma substansen har lokal effekt i ändtarmen eller tas upp av slemhinnan för vidare transport till blodbanan. Det kan också användas i förberedelse inför undersökningar som koloskopi.

Klysma mot förstoppning ges enklast när vårdtagaren ligger på sidan (förslagsvis på vänster sida för bäst effekt) och har bäst effekt om vätskan får vara kvar 5-20 minuter innan uppstigning. 

Man för in 4-5 cm av pipen i ändtarmen och trycker ihop behållaren så att vätskan töms helt. Viktigt att behålla trycket om behållaren tills du tagit ut den, annars sugs vätskan tillbaka och har ingen effekt. Forcera aldrig och det ska inte göra ont att föra in den.

Vid användning av lavemang som t.ex. Microlax eller Klyx kan man klämma ut ett par droppar och smörja pipen med vätskan för att lättare kunna föra in den i ändtarmen.

Namn på vanliga klysma:

  • Klyx
  • Microlax
  • Resulax
  • Toilax
  • Diazepam

Läs mer på 1177.

2023-10-05
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.