Skatta smärta

Av Hans Gustavsson |
Skattningsskala (genererad med hjälp av Canva AI)

Att skatta smärta är en subjektiv upplevelse och kan variera från person till person. Det finns dock några vanliga metoder för att skatta smärta som används inom sjukvården. Här är några vanliga skattningsmetoder:

  1. Visuell analog skala (VAS): Detta är en skala där smärtan bedöms genom att markera en punkt på en linje, där ena änden representerar "ingen smärta" och den andra änden representerar "värsta smärtan tänkbar". Skattningen uttrycks sedan som en siffra eller en procentandel. Vanligtvis använder vi oss av en skala mellan 0-10:
    1. Numerisk skala: Denna metod innebär att man använder en skala från 0 till 10, där 0 representerar "ingen smärta" och 10 representerar "värsta smärtan tänkbar". Personen får ange en siffra som motsvarar smärtintensiteten.
  2. Ordinell skala: Med denna skala får personen välja ett ord eller en fras som bäst beskriver smärtan, till exempel "ingen smärta", "måttlig smärta" eller "svår smärta".
  3. Analog skala: I denna metod används bilder eller ansiktsuttryck för att illustrera smärtintensiteten. Personer får välja den bild eller det ansiktsuttryck som bäst motsvarar deras smärta.

Vid bedömning av smärta kan läkare eller vårdpersonal be om en skattning baserat på en av ovanstående metoder. Det är viktigt att kommunicera tydligt och ärligt om sin smärta för att få rätt behandling och vård.

Exempel på smärtskattning:

Det finns olika sätt att skatta smärtan, vanligast förekommande är den 10-gradiga skalan (Mankoskis smärtskala) och den sjugradiga smärtskalan.

10-gradig smärtskala

Noll betyder att ingen smärta förekommer.

  1. Minimal
  2. Mild
  3. Obehaglig
  4. Medelsvår
  5. Besvärande
  6. Svår
  7. Ohanterbar
  8. Intensiv
  9. Olidlig
  10. Extrem
Sjugradig smärtskala
  • Ingen smärta
  • Lätt smärta
  • Måttlig smärta
  • Medelsvår smärta
  • Svår smärta
  • Outhärdlig smärta
  • Värsta tänkbara smärta
2023-10-19
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.