Vad är Basala hygienrutiner?

Av Hans Gustavsson |
Basala hygienrutiner (genererad med hjälp av Canva AI)

Basala hygienrutiner är grundläggande åtgärder som vidtas för att förhindra spridning av infektioner i olika vård- och omsorgsmiljöer. Dessa rutiner är av största vikt för att skydda både vårdpersonal och patienter, och de är utformade för att minska risken för överföring av smittsamma sjukdomar. Här är några exempel på basala hygienrutiner:

  1. Handhygien: Detta är den viktigaste och mest grundläggande åtgärden för att förhindra spridning av infektioner. Det innefattar att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten eller använda handdesinfektionsmedel regelbundet, särskilt före och efter direkt kontakt med patienter eller förorenade ytor.
  2. Regler om arbetskläder, smycken och hår/skägg. Kläderna ska vara tvättbara i minst 60 grader och bytas varje dag eller när de blivit smutsiga. Inga klockor eller smycken får bäras (halsband som är kort kan användas) och långt hår/skägg skall hindras från att hänga ned i arbetsfältet.
  3. Användning av personlig skyddsutrustning (PSU): Det kan innefatta användning av handskar, engångsförkläden, ansiktsmasker och skyddsglasögon eller visir, beroende på typen av vård eller omsorg som utförs. PSU ska användas vid kontakt med kroppsvätskor, sår, och vid hantering av förorenade material.
  4. Hosta- och nysningsetikett: Det är viktigt att täcka munnen och näsan med en pappersnäsduk eller armvecket när man hostar eller nyser, för att förhindra att smittsamma partiklar sprids i luften.
  5. Rengöring och desinfektion: Ytor och utrustning som används i vård- och omsorgsmiljöer bör regelbundet rengöras och desinficeras för att minimera risken för smittspridning. Detta inkluderar sängar, bårar, toaletter, handtag, knappar och andra ytor som ofta berörs.
  6. Hantering av avfall: Infektiöst avfall och andra smittoämnen ska hanteras på ett korrekt sätt för att undvika spridning av infektioner. Detta kan innefatta användning av speciella avfallspåsar, korrekt märkning och säker avfallshantering.
  7. Säker hantering av injektioner: Vid utförande av injektioner eller provtagning är det viktigt att använda sterila nålar och sprutor samt att följa aseptiska tekniker för att minimera risken för infektion.

Dessa är några exempel på basala hygienrutiner, men det kan finnas ytterligare specifika åtgärder beroende på den specifika vård- eller omsorgsmiljön. Det är viktigt att vårdpersonal följer dessa rutiner noggrant för att förhindra spridning av infektioner och upprätthålla en säker vårdmiljö.

Förutom att veta vilka regler som gäller på din arbetsplats är det bra om man har grundläggande kunskap om smitta och smittspridning.

2023-10-19
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.