Vilka uppgifter får inte delegeras?

Av Hans Gustavsson |
Uppgiter (genererad med hjälp av Canva AI)

Inom hälso- och sjukvård finns det vissa uppgifter och ansvar som inte får delegeras till andra personer på grund av deras komplexitet, kriticitet eller potentiella risker för patienternas säkerhet. De specifika reglerna och riktlinjerna kan variera beroende på region och arbetsplats, men det finns några vanliga principer och uppgifter som generellt sett inte bör delegeras:

1. Diagnos och behandlingsplanering: Att fastställa en diagnos och utveckla en behandlingsplan är en läkares uppgift. Detta innebär att läkare ansvarar för att ställa diagnoser och besluta om vilka behandlingsalternativ som är mest lämpliga för patienten.

2. Kirurgiska ingrepp: Kirurgiska ingrepp, inklusive operationer och andra invasiva procedurer, bör utföras av kirurger eller annan behörig medicinsk personal med adekvat utbildning och erfarenhet.

3. Ordination av vissa läkemedel: Vissa läkemedel är starkt reglerade och bör endast ordineras av legitimerade läkare eller annan behörig vårdpersonal med ordinationsrätt, beroende på lagar och regler.

4. Diagnostiska tester och avancerad bildbehandling: Att tolka och bedöma resultat från avancerade diagnostiska tester, som MR, CT och andra bildgivande undersökningar, bör utföras av specialister som radiologer.

5. Vårdplanering och behandlingsövervakning: Uppgifter som att utforma vårdplaner och övervaka patienternas framsteg bör utföras av medicinsk personal med rätt utbildning och kompetens, inklusive sjuksköterskor och läkare.

6. Särskilda medicinska procedurer: Vissa medicinska procedurer, som att administrera vissa typer av behandlingar eller hantera livsuppehållande utrustning, bör utföras av specialiserad personal med särskild utbildning och erfarenhet.

Det är viktigt att förstå att delegering av uppgifter inom hälso- och sjukvård måste ske i enlighet med gällande lagar, regler och riktlinjer och att det finns ett tydligt system för att säkerställa att delegerade uppgifter utförs korrekt och säkert. Det är viktigt att alltid prioritera patienternas säkerhet och välbefinnande vid delegering av vårduppgifter.

Läs mer på socialstyrelsen.

2023-10-19
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.